Beleefcircuit Autisme
Waarom een beleefcircuit?
Als je werkt met mensen, ontmoet je ook mensen die gediagnostiseerd zijn met het Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Weet je nog niet zoveel over deze diagnose en hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Wil je autisme beter begrijpen? Wil je leren hoe mensen prikkels verwerken en hoe ons brein werkt? Met én zonder autisme? Dát ervaar je tijdens het Beleefcircuit Autisme. Je wordt meegenomen in de gevoelswereld van iemand met autisme en krijgt meer inzicht in hun brein waardoor jij jouw client beter kunt ondersteunen. Deze bijeenkomst neemt je mee naar de gevoelswereld van iemand met autisme. Je krijg bijvoorbeeld antwoorden op vragen zoals:
- Hoe voelt het om vast te lopen, omdat concrete communicatie ontbreekt?
- Hoe voelt mislukken, omdat te veel prikkels in een keer binnenkomen?
- Hoeveel frustraties ontstaan er als je steeds met je hoofd tegen een muur botst, omdat je geen overzicht hebt?
Het Beleefcircuit Autisme is bedoeld om een gevoel van begrip en respect te creëren voor de ervaringen van mensen met autisme. Door deze simulaties kunnen mensen zonder autisme een glimp opvangen van hoe het is om te leven met bepaalde zintuiglijke en communicatieve uitdagingen. Het hoopt bij te dragen aan een meer inclusieve samenleving waarin mensen met autisme beter begrepen en ondersteund worden.
Het is een educatieve activiteit die is ontworpen om mensen zónder autisme een beter te laten begrijpen hoe mensen met autisme de wereld ervaren. Het doel? Het bevorderen van empathie, meer begrip en minder vooroordelen.

"Hoe beter jij je eigen hersens en die van een ander kent,
hoe beter je weet wat werkt voor jou en voor de ander."
Wat kun je verwachten?
Stel je voor dat je deelneemt aan het Beleefcircuit Autisme. Een van de activiteiten kan zijn dat je koptelefoon op moet zetten en gaat luisteren naar een opname waarin je veel geluiden tegelijkertijd hoort. Je zult dan merken dat het moeilijker wordt om je te concentreren of om te communiceren in deze overweldigende geluidsomgeving. Op die manier leer je dat mensen met autisme vaak gevoelig zijn voor geluiden en daardoor moeite hebben met het filteren van prikkels.
Of er wordt gevraagd handschoenen aan te trekken met verschillende materialen erop genaaid, zoals schuurpapier of zijde. Dit kan de gevoeligheid van de tastzin simuleren die mensen met autisme soms ervaren. Je kunt merken dat sommige texturen ongemakkelijk of zelfs pijnlijk aanvoelen, wat invloed kan hebben op hoe je de wereld om je heen ervaart.
Daarnaast kan het beleefcircuit ook simulaties bevatten die communicatieve uitdagingen illustreren. Bijvoorbeeld het ervaren van moeite om oogcontact te maken of subtiele non-verbale signalen op te pikken. Dit laat zien dat mensen met autisme soms moeite hebben om sociale signalen te begrijpen en effectief te communiceren met anderen.
Door deze simulaties kunnen mensen zonder autisme een glimp opvangen van hoe het is om te leven met bepaalde zintuiglijke en communicatieve uitdagingen. Het hoopt bij te dragen aan een meer inclusieve samenleving waarin mensen met autisme beter begrepen en ondersteund worden.
Kortom: beleef en ervaar autisme!

Praktische info beleefcircuit Autisme
Voor wie: De workshop wordt alleen incompany gegeven, of bij een groep van minimaal 5 personen en maximaal 15 personen. Mocht er vraag zijn voor meer personen, neem dan even contact op.
Wanneer: In overleg
Waar: In Meppel, wil je een andere locatie neem dan contact op.
Tijdstip: 1 dagdeel, tijdstip in overleg.
Het Beleefcircuit Autisme is SKJ-geaccrediteerd in de kamer van Jeugd- en gezinsprofessionals.
Maak jouw eigen website met JouwWeb